Klimaatbubbel | De Staat van het Klimaat

De faculteit ging er voor dicht, terwijl masterstudenten deze week een van de belangrijkste voortgangspresentaties hadden. Dagen van te voren werden er al trussen naar binnen getild alsof het leek dat BkBeats werd opgebouwd. Er waren mensen met portofoons en draaiboeken die zenuwachtiger waren dan een gemiddeld Styloscommissielid op zijn eerste evenement. Al deze heisa was voor de uitzending van De Staat van het Klimaat, een programma in opdracht van Human. Waarom moest dit perse hier uitgezonden? En was het al die opwinding waard?  

Human is een publieke omroep die naar eigen zeggen programma’s maakt die door verschillende perspectieven te laten zien, mens en wereld vooruithelpt. Deze donderdag was de eerste editie van een meerjarig programma te zien, waarin de organisatie de stand van zaken van het klimaat bijhoudt. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% zijn afgenomen, volgens het klimaatakkoord van Parijs. Human wil elk jaar de overheid checken en de balans opmaken met de wetenschap, het bedrijfsleven en de politiek. In de intro vertelde Tim Hofman het al: de derde dinsdag van oktober wordt, als het aan Human ligt, de ‘Prinsjesdag van het klimaat’. Ik hoop persoonlijk dat we vaker dan een dag per jaar kritisch kijken naar de plannen van de overheid en van onszelf wat betreft de klimaatverandering en de uitstoot van CO2, maar het is een goed begin. 

Probeert Human meer te zijn dat ze is met haar klimaat-Prinsjesdag? Het is maar de vraag hoe serieus de gemiddelde Nederlander die uitspraak neemt. Arjen Fortuin noemde het bubbeltelevisie in zijn recensie in de NRC: televisie waarbij je het gevoel hebt dat je naar een afgesloten gemeenschap zit te kijken die het allemaal heel erg eens zijn met elkaar. Als je de stemming donderdag in de zaal hoorde, kon je je amper voorstellen dat er nog problemen zijn met het doorvoeren van de maatregelen om het klimaatakkoord te halen. Na elke positieve statement of kritische vraag werd er enthousiast geklapt. Er was een tafel met de standaard boodschappen van een Nederlands gezin ter illustratie in het programma. Na afloop mocht het publiek alles meenemen. Natuurlijk bleef het vlees liggen, en werd de bloemkool vrolijk als eerste weggegrist. Je zou bijna zeggen dat die tafel al een achterhaald idee gaf. Maar ja, je had een zaal vol met alleen maar jonge klimaatguru’s. Wat verwacht je?

Toch werden er vanuit de zaal kritische vragen gesteld aan de gasten. Tim Hofman noemde de studenten in een interview van tevoren “onze toekomstige politici, activisten en wetenschappers”. Hij keek er naar uit om Shell-topvrouw Marjan van Loon en D66-fractievoorzitter Rob Jette live voor het blok te zetten. Dan kunnen ze niks anders dan antwoorden. Jammer dat doorvragen er vanaf zijn kant niet van kwam. Hofman zat vooral veel te sarren, maar diepgang moesten we ergens anders zoeken.

Het programma was opgedeeld in verschillende onderwerpen. Een daarvan was vliegen. Uit de reportage bleek dat een retourtje Amsterdam-Bangkok bij lange na niet te compenseren is met de auto uit de deur gooien, vegetarisch eten, pasticvrij leven, en nog meer maatregelen. Toch zei Rob Jetten (D66-fractievoorzitter) dat hij bewuster bezig is met vliegen, maar het lastig is met zijn werk. (RAAR) Hetzelfde zei Tim Hofman in een interview met Human, evenals dat hij sinds een tijdje “een stuk minder vlees eet”. Waar begint het dan wel? We kunnen ons schuldgevoel tegenwoordig afkopen bij het boeken van ons vliegticket, maar daar halen we het klimaatakkoord niet mee en redden we al helemaal de aarde niet mee.

Concluderend kan ik zeggen dat er een hoop heisa is geweest op onze faculteit en misschien iets daarbuiten, maar dat voor verandering toch echt meer moet gebeuren. Op de instagram story van elke bouwko is Tim Hofman wel voorbij gekomen en er is hard meegeknikt bij de statements, maar hoeveel mensen er door dit programma nou echt niet meer vliegen of geen vlees meer eten, vraag ik me af. Misschien horen we daar meer over op de volgende nieuwe Prinsjesdag.

Bronnen:

- Vermeer, E. (2019, 18 oktober). “Ik maak niks meer dat niet geëngageerd is” - Interview Tim Hofman. Geraadpleegd van https://www.human.nl/de-staat-van-het-klimaat/lees/2019/interview-tim-hofman.html

- Fortuin, A. (2019, 26 oktober). Een wolk van goede bedoelingen in ‘De staat van het klimaat’. NRC Handelsblad, p. 21. Te lezen op https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/een-wolk-van-goede-bedoelingen-a3978025